Home Luchtkwaliteit Huis Luchtvochtigheid Houten vloer Parket Laminaat
Contact
Deskundig advies nodig van onze experts? Bel of mail gerust!
011-515389 info@airsain.be
Meer dan 20 jaar expertise Oprecht advies

Luchtvochtigheid Houten vloer Parket Laminaat

Parketvloeren en vocht

Vloeren van hout en kurk

Steeds vaker kiezen mensen voor een vloer van natuurlijke materialen zoals hout en kurk. Vooral parketvloeren en planken vloeren zijn populair. Natuurlijke vloeren hebben een rustieke uitstraling en zijn weinig aan mode onderhevig. Parketvloeren passen uitstekend in een klassiek interieur, maar dankzij het royale aanbod vloerdelen met verschillende kleuren en designs, worden deze vloeren ook veelvuldig gelegd in moderne woningen.

Onderhoud parket en planken vloeren

Parketvloeren en vloeren met losse vloerdelen vragen onderhoud. Na intensief gebruik kan een nieuwe laklaag de houten vloer opnieuw tot leven brengen. Kleine krasjes worden weggewerkt en de doffe kleur verdwijnt. Houten vloeren kunnen prima 'cosmetisch' hersteld worden.

Lage vochtigheidsgraad, parketvloeren en planken vloeren

Ondanks goed onderhoud kan een houten vloer aanzienlijke schade oplopen, en wel door een onzichtbare vijand, vocht. Als het vochtgehalte van de houten vloer te laag is, zal deze krimpen waardoor scheuren en naden in de vloer zichtbaar worden. Door krimp kan de vloer zich onder de plinten terugtrekken waardoor lelijke kieren ontstaan. Dit is overigens ook mogelijk bij een laminaatvloer.

Hoge vochtigheidsgraad, houten vloeren

Wanneer een vloer met losse houten vloerdelen te vochtig is, kan deze ook ernstig beschadigd raken. Omdat vochtig hout uitzet zal de vloer zich tussen twee muren opsluiten. Indien de vochtigheidsgraad onverminderd hoog blijft, gaat de vloer zelfs bol staan. Door werking van de vloer worden vloerdelen omhoog gedrukt. Daarnaast kan een vochtige vloer vochtplekken vertonen en in ernstige mate door schimmels worden aangetast.

Droogteschade en vochtschade parketvloer voorkomen door meten luchtvochtigheid

Om droogteschade en vochtschade aan parketvloeren en andere houten vloeren te voorkomen moet u grote verschillen in luchtvochtigheid tegengaan. De luchtvochtigheid heeft namelijk direct invloed op de vochtigheidsgraad van de vloerdelen. Met een hygrometer meet u direct de luchtvochtigheid in de kamer met de houten vloer. De ideale luchtvochtigheid bedraagt omstreeks 50% RV. Bij een lagere luchtvochtigheid bestaat het risico op kieren en scheuren terwijl bij een hogere luchtvochtigheid de vloer mogelijk gaat zwellen en bol staan. Zowel een digitale als een analoge hygrometer -vochtmeter- is geschikt voor het meten van de luchtvochtigheid in huis.

Lage luchtvochtigheid parket dus bevochtigen

Als uit een vochtmeting blijkt dat de luchtvochtigheid in huis te laag is, dient u de luchtvochtigheid te verhogen. Vooral in de winter is de lucht in huis vaak droog door de koude weersomstandigheden buiten en het gebruik van de verwarming of kachels.

Luchtbevochtigers voorkomen droogteschade aan uw parketvloer. Dankzij adequate luchtbevochtiging is de luchtvochtigheid snel op peil. Radiatorbakjes met water hebben nauwelijks effect op de luchtvochtigheid in huis. Een goede luchtbevochtiger is wel in staat om de luchtvochtigheid in korte tijd te verhogen en daarna op niveau te houden.

Wat is een goede luchtbevochtiger voor het conditioneren van uw parketvloer?

U heeft keuze uit een aantal typen luchtbevochtigers voor houten vloeren. Een ultrasone luchtbevochtiger verhoogt de luchtvochtigheid snel middels een zichtbare waternevel. Let bij het gebruik van een ultrasoon bevochtiger wel op dat het antikalk filter tijdig wordt vervangen zodat geen witte kalkneerslag op de vloer zichtbaar wordt. Om risico op overbevochtiging uit te sluiten, kiest u het best voor een ultrasone luchtbevochtiger met hygrostaat voor instelbare luchtvochtigheid.

Luchtwassers en Koud water verdampers zijn de beste luchtbevochtigers voor parket en andere houten vloeren. Deze luchtbevochtigers verhogen de luchtvochtigheid door natuurlijke verdamping waardoor overbevochtiging niet mogelijk is. Luchtwassers en Koud water verdampers zijn geschikt voor langdurig gebruik en beschermen uw vloer in elk jaargetijde tegen uitdrogen.

Parketvloer in een vochtige woning

In woningen met een hoge luchtvochtigheid beschermt een luchtontvochtiger de parketvloer. Het is aan te raden een ontvochtiger met instelbare hygrostaat te gebruiken om overmatig drogen tegen te gaan. U kunt een luchtontvochtiger zonder ingebouwde hygrostaat ook eenvoudig aansluiten op een losse stekkerhygrostaat met hetzelfde resultaat. Door verlaging van de luchtvochtigheid beschermt u de vloer tegen intrekkend vocht.

AirSain hét adres voor een goede luchtvochtigheid!

Voorkom schade aan uw houten vloer, parketvloer, laminaatvloer

Zie ook

20 jaar expertise Grootste assortiment van de Benelux Scherpe prijzen